Tal dia com avui de fa 143 anys es va començar a construir la Sagrada Família. Va ser el 19 de març, diada de Sant Josep, quan es va col·locar la primera pedra al temple, un acte que va comptar amb tots els honors protocol·laris i al qual van assistir els bisbes de Barcelona i de Vic, acompanyats de diverses autoritats, tal com il·lustra un gravat realitzat l’any 1982 per a la celebració del centenari.
Però, per què es va escollir aquesta data per a l’inici de les obres? L’Associació de Devots de Sant Josep, presidida pel llibreter Josep Maria Bocabella, va encarregar a l’arquitecte Francisco de Paula del Villar la construcció d’un temple amb la voluntat de calmar els ànims d’una societat agitada pels canvis i les transformacions socioeconòmiques de finals del segle XIX. Aquesta intenció es veu recollida en l’acta fundacional del temple, en què consta que s’aixecarà una església que “desperti de la tebiesa els cors adormits. Exalci la fe. Doni escalf a la caritat. Contribueixi que el Senyor s’apiadi del país (…)”. Aquest objectiu es va materialitzar, doncs, en una data distingida per a l’Associació: el 19 de març, dia de Sant Josep.
Des de llavors diverses inauguracions, actes i celebracions de la Basílica s’han fet coincidint amb aquesta data. A continuació podeu veure un eix cronològic que en recull algunes:
Disseny cronologia
1882 – Col·locació de la primera pedra


Dibuix de l’acte de col·locació de la primera pedra de la Sagrada Família realitzat per Aurora Altisent l’any 1982
Reproducció de la carta fundacional de la col·locació de la primera pedra del Temple el 19 de juny 1882, realitzat per a la inauguració del museu l’any 1961
1885 – Inauguració de la capella de Sant Josep
Tres anys després de la col·locació de la primera pedra, i quan les obres ja estaven sota la direcció d’Antoni Gaudí, es va fer un acte per celebrar la finalització de la capella central de la cripta, dedicada a Sant Josep. El 19 de març es va fer una missa solemne, la primera que va tenir lloc a una zona ja acabada del temple, i a la qual van assistir fidels del barri i d’arreu d’Espanya, com narra la crònica del dia publicada a El Propagador de la devoción de San José, el butlletí que editava l’Associació promotora del temple per seguir la seva evolució.

Capella de Sant Josep l’any 1885. Autor: desconegut
1932 – Cinquantenari de la col·locació de la primera pedra
La commemoració dels cinquanta anys de la Sagrada Família va tenir lloc el dia de Sant Josep de l’any 1932, amb un acte litúrgic modest a la cripta oficiat per l’Abad de Montserrat. En un context social i econòmic complex en què les donacions escassejaven i s’acumulaven alguns deutes, el Temple aprofitava aquestes celebracions per convèncer als fidels de la necessitat de sufragar les obres, tal com narra la crònica del dia a el Propagador.

L’Abad de Montserrat acompanyat dels assistents a la celebració dels 50 anys de la Sagrada Família, l’any 1932. Autor: El Propagador de la devoción a San José.
1957 – Commemoració dels 75 anys de l’inici de les obres
Per celebrar aquesta efemèride es va fer una missa solemne el dia de Sant Josep que va comptar amb l’assistència d’autoritats religioses, polítiques i militars de l’època, així com una nombrosa presència de veïns i fidels, tal com mostren les imatges d’arxiu.


Fidels assistents a l’acte dels 75 anys de la col·locació de la primera pedra de la Sagrada Família l’any 1975. Autor: Salvador (esquerra). Josep Brangulí i Soler (dreta)
1958 – Ofrena de l’escultura del Naixement davant de la façana
El 19 de març de 1958 es va col·locar al seu emplaçament l’escultura que presideix la façana del Naixement, de l’escultor Jaume Busquets. A l’acte hi assistiren treballadors del Banc de Bilbao i les seves famílies, que havien recaptat els donatius per finançar l’estàtua.

Ofrena de l’escultura de l’escultura del Naixement davant de la façana l’any 1958. Autor: Josep Brangulí i Soler
1982 – Celebració del centenari de la col·locació primera pedra
El 19 de març de l’any del centenari de la Basílica es va celebrar amb una missa solemne, una actuació de l’Esbart Dansaire Gaudí i una desfilada dels gegants de Barcelona. Igualment, en el marc d’aquesta celebració es van organitzar nombrosos actes al llarg de l’any; com la presentació del grup escultòric dels Reis Mags a la façana del Naixement, obra de Joaquim Ros i un simposi de conferències de difusió del projecte, entre d’altres.


Actes de celebració del centenari de la primera pedra a l’esplanada del Temple, l’any 1982. Autors: Horral (esquerra) i desconegut (dreta)
Pel centenari també es van col·locar dos monòlits de pedra amb una teiera de forja a dalt flanquejant la reixa d’entrada de la façana de la Passió, amb les inscripcions de l’any del centenari i de l’inici de la construcció de la Basílica, els quals es poden veure des de la vorera del carrer. Igualment, des del xamfrà del carrer Mallorca amb Sardenya, per on s’accedia abans al Temple, es pot veure, encara que una mica amagat, un altre monòlit molt semblant amb la inscripció de 1882 i les insígnies papals de les claus i la mitra.


Un dels dos monòlits de pedra que es van col·locar a la façana de la Passió pel centenari.
Monòlit que antigament donava la benvinguda als assistents.
2007- 125 aniversari de la col·locació de la primera pedra
La celebració del 125 aniversari va començar 19 de març del 2007 amb la inauguració de la il·luminació nocturna de la façana de la Passió i una exposició divulgativa, on es reproduïa el plànol de la nau de la Basílica a terra i s’exposava un trípode amb sorra que simulava la col·locació de la primera pedra. Els actes de celebració van concloure l’any següent amb una missa solemne coincidint amb la diada de Sant Josep.


Acte d’il·luminació de la façana de la Passió i inauguració de l’exposició en el marc de la celebració dels 125 anys. Autors: Carlos Collado (esquerra) i Eloi Bonjoch (esquerra)
La vinculació de la Sagrada Família amb Sant Josep, però, no es reflecteix solament a través del protagonisme que aquesta figura té a l’interior del temple ni al fet que el 19 de març fos la data triada per inaugurar parts de la Basílica o per commemorar els aniversaris. Aquest nexe es veu també en els documents que recollien l’evolució constructiva, els quals prenien aquesta data com a referència per avaluar el progrés de les obres. Això es pot veure en el plànol publicat l’any 1966 a la revista Templo, en què es va actualitzant l’evolució de les obres de la façana de la Passió cada dos anys, però sempre de març a març.

Plànol de l’evolució de les obres a la façana de la Passió publicat el març del 1966 a la revista Templo.
Fidels a una data important per la Sagrada Família, avui, dia de Sant Josep, reprenem el blog. Dividit en cinc seccions (Obra, Gaudí, Comunitat, Història i Espiritualitat), es tracta d’un espai multimèdia
de divulgació de la Basílica i que vol donar a conèixer la seva gran activitat, així com les persones que hi treballen o que tenen algun vincle amb l’obra. El somni d’Antoni Gaudí s’està fent realitat i, a punt de complir-se el centenari de la seva mort, encara la seva recta final. Acompanyeu-nos en els continguts d’aquest blog i deixeu-vos endur per la bellesa i el significat d’un temple únic al món.