Tal dia com avui de fa 143 anys es va començar a construir la Sagrada Família. Va ser el 19 de març del 1882, diada de Sant Josep, quan es va col·locar la primera pedra al temple, un acte que va comptar amb tots els honors protocol·laris i al qual van assistir els bisbes de Barcelona i de Vic, acompanyats de diverses autoritats, tal com il·lustra un gravat realitzat l’any 1982 per la celebració del centenari.
Però, per què es va escollir aquesta data per a l’inici de les obres? L’escriptor Josep Maria Bocabella, molt devot de Sant Josep, va fundar el 1866 l’Asociación Espiritual de Devotos de San José, i la revista El Propagador de la Devoción a San José, amb l’objectiu de demanar la intercessió de Sant Josep en favor de l’Església. Paral·lelament, el pare Josep Manyanet, defensor del model familiar de la Sagrada Família, va conèixer la iniciativa impulsada per Bocabella, i es va fer soci de l’associació i subscriptor de la revista. A més, en un dels seus viatges va conèixer Bocabella i la seva família, i es va establir una estreta relació entre els dos, que va fer que el pare Manyanet compartís amb ell la inspiració d’erigir un temple nacional en honor de Sant Josep i la Sagrada Família. Com era d’esperar, la idea no només va ser ben rebuda, sinó que Bocabella, el 1871, en tornar d’un viatge a Loreto, després d’anar a Roma a felicitar el Sant Pare, en ocasió del 25è aniversari de l’inici del seu pontificat, va recuperar la idea del pare Manyanet.
D’aquesta manera, el 31 de desembre del 1881, Bocabella va adquirir un gran solar de 12.800 m² situat a l’antic municipi de Sant Martí de Provençals, a l’actual Eixample barceloní, per construir-hi un temple de vocació expiatòria amb la voluntat d’ajudar a calmar els ànims d’una societat agitada pels canvis i les transformacions socioeconòmiques de finals del segle XIX. Aquesta intenció es veu recollida en l’acta fundacional del temple, en què consta que s’aixecarà una església que «desperti de la tebiesa els cors adormits. Exalci la fe. Doni escalf a la caritat. Contribueixi que el Senyor s’apiadi del país (…)».
El projecte es va encarregar a l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar, que va decidir començar les obres en una data assenyalada per a l’associació: el 19 de març de 1882, dia de Sant Josep.
Des d’aquest moment i al llarg dels anys, s’han fet diverses inauguracions, actes i celebracions de la Basílica coincidint amb aquest dia. A continuació podeu veure alguns d’aquests esdeveniments ordenats cronològicament:
1882 – Col·locació de la primera pedra


1885 – Inauguració de la capella de Sant Josep
Tres anys després de la col·locació de la primera pedra, i quan les obres ja estaven sota la direcció d’Antoni Gaudí, es va fer un acte per celebrar la finalització de la capella central de la cripta, dedicada a Sant Josep. El 19 de març es va fer una missa solemne, la primera que va tenir lloc en una zona ja acabada del temple, i a la qual van assistir fidels del barri i d’arreu d’Espanya, com narra la crònica del dia publicada a El Propagador de la devoción a San José, el butlletí que editava l’associació promotora del temple per seguir la seva evolució.

1932 – Cinquantenari de la col·locació de la primera pedra
La commemoració dels cinquanta anys de la Sagrada Família va tenir lloc el dia de Sant Josep de l’any 1932, amb un acte litúrgic a la cripta. En un context social i econòmic complex en què les donacions escassejaven i s’acumulaven alguns deutes, el temple aprofitava aquestes celebracions per convèncer els fidels de la necessitat de sufragar les obres, tal com narra la crònica del dia a El Propagador.

1957 – Commemoració dels 75 anys de l’inici de les obres
Per celebrar aquesta efemèride es va fer una missa solemne el dia de Sant Josep que va comptar amb l’assistència d’autoritats religioses, polítiques i militars de l’època, així com amb una nombrosa presència de veïns i fidels, tal com mostren les imatges d’arxiu.


1958 – Ofrena de l’escultura del Naixement davant de la façana
El 19 de març del 1958 es va col·locar al seu emplaçament l’escultura que presideix la façana del Naixement, de l’escultor Jaume Busquets. L’estàtua va ser finançada en un acte per recaptar donatius en el qual van assistir els treballadors del Banc de Bilbao i les seves famílies.

1982 – Celebració del centenari de la col·locació primera pedra
El 19 de març de l’any del centenari de la Basílica es va celebrar amb una missa solemne, una actuació de l’Esbart Dansaire Gaudí i una desfilada dels gegants de Barcelona. Igualment, en el marc d’aquesta celebració, es van organitzar nombrosos actes al llarg de l’any; com la presentació del grup escultòric de l’Adoració dels Reis d’Orient a la façana del Naixement, obra de Joaquim Ros, i un simposi de conferències de difusió del projecte, entre d’altres.


Pel centenari també es van col·locar dos monòlits de pedra amb una teiera de forja a dalt que flanquejaven la reixa d’entrada de la façana de la Passió, amb les inscripcions de l’any del centenari i de l’inici de la construcció de la Basílica, els quals es poden veure des de la vorera del carrer. Igualment, des del xamfrà del carrer de Mallorca amb Sardenya, per on s’accedia abans al temple, es pot veure, encara que una mica amagat, un altre monòlit molt semblant amb la inscripció del 1882 i les insígnies papals de les claus i la mitra.


2007 – 125è aniversari de la col·locació de la primera pedra


La celebració del 125è aniversari va començar el 19 de març del 2007 amb la inauguració de la il·luminació nocturna de la façana de la Passió i una exposició divulgativa en què es reproduïa el plànol de la nau de la Basílica a terra i s’exposava un trípode amb sorra que simulava la col·locació de la primera pedra. Els actes de celebració van concloure l’any següent amb una missa solemne, coincidint amb la diada de Sant Josep.
Fidels a una data important per a la Sagrada Família, avui, dia de Sant Josep, reprenem el blog. Dividit en cinc seccions (Obra, Gaudí, Comunitat, Història i Simbologia), es tracta d’un espai multimèdia de divulgació de la Basílica i que vol donar a conèixer la seva activitat, així com les persones que hi treballen o que tenen algun vincle amb l’obra. El somni d’Antoni Gaudí s’està fent realitat i, a punt de complir-se el centenari de la seva mort, encara la seva recta final. Acompanyeu-nos en els continguts d’aquest blog i deixeu-vos endur per la bellesa i el significat d’un temple únic al món.
31 comentaris
Montserrat
Molt interessant, a mi tot el que és cultura i saber m’entusiasma. M’ho podeu enviar tot que m’ho llegiré.
JORDI PONS ADAN
Avui estic segur que la noticia que el blog de la Sagrada Família es tornava a fer, ha estat rebuda amb alegria per tothom que estima i viu amb il·lusió l’evolució d’aquesta meravellosa obra de Gaudí. Vull destacar especialment el meu agraïment per la importància de la labor que estan fent, de manera eficient i competent, en cada una de les seves responsabilitats, tots els qui en són responsables, especialment, Josep Maria Turull Garriga, com a rector de la Sagrada Família i Esteve Camps Sala, com a president delegat de la Junta d’obres.
FRANCISCA COMES VAELLO
Estic orgullosa de ser de Barcelona i tenir una de les meravelles del món a la meva ciutat.
Jo tinc 73 anys i quan anava a escola he anat a recollir amb una guardiola pels carrers de la Barceloneta demanant per a La Sagrada Família.
He anat 2 o 3 cops quan estava en obres. Ara gairebé acabada no he tingut ocasió d’anar-hi, però tinc moltes ganes de veure-la per dins.
Gràcies a tots els que han treballat per aconseguir un Temple expiatori únic i meravellós.
Una abraçada.
María Jesus
Muy interesante. Gracias por compartir y la facilidad para recordar toda la historia
Maria Àngels Peris Galera
Está muy bien el blog en el que se explica toda la trayectoria de la construcción del templo.
Maria Àngels Peris Galera
M’ha agradat molt el blog on explica tota la història de la maravellosa obra del nostre mundialment conegut Antoni Gaudí.
Tinc moltes ganes de veure-la acabada.
MANEL PAULO I MOLAS
Per a mi el temple és part de la meva vida, els meus pares que vivien tots dos al “poblet”, de nens jugaven a la plaça de la S.F. i veien al mestre GAUDÍ, com sortia del temple després de la seva jornada laboral i algunes vegades els feia moixaines als vailets que jugaven. Es van casar a la S.F. Segueixo les obres des de molt petit i per a mi és un goig veure les obres del temple com van cremant etapes. ENDAVANT.
Perdoneu el meu comentari tan íntim i personal.
Moltes Gràcies
MANEL
Carlos Alberto belardinelli turre
Gran obra que resalta la figura muy importante de la familia tanto para todos los que profesamos la fe en Jesús, María y Pedro, como también para toda la humanidad. Sólo la familia salvará la humanidad
Montserrat
Gracias por el documentado “blog”,que nos enviáis para documentarnos un poco más sobre nuestra muy querida Sagrada Familia hemos disfrutado mucho Bendiciones 🙏
Vicente Miralles Belda
Una magnífica idea pel coneixement i per estar assabentant de tot el relacionat amb la Basílica de la Sagrada Família
Gina Portella
Muy interesante el artículo , me gustó mucho saber el proceso que ha llevado su construcción, gracias
Santiago Cascante Roy
Muy interesante este primer artículo y en fecha tan señalada, día de San José
Un saludo
Koos Janssen
Very good idea to keep your fans informed again
Cleide Savoia
Encantada en saber que va a volver el Blog, muy informativo en todos los aspectos.
Muchísimas gracias por ello.
Saludos
Hortensia Delgado del Val
La Sagrada Familia es única, tengo la suerte de verla casi cada día.
Ángeles
Muchas gracias por la información recibida. Soy una admiradora de Gaudí y sus obras. Una buena forma de culturizar a la gente. Gracias, muchas gracias
Enriqueta
Desconocía esta información. Me ha resultado muy interesante.
Carmen
Una belleza inconfundible! No hay palabras para describir tal majestuosidad..! Simplemente Hermoso..!
Lorela
Es fascinante leer y saber sobre este magnífico y extraordinario lugar!
Julio
Siempre es agradecido recibir nuevas de tan monumental genio Antonio Gaudi y su obra inspirada en Dios y la Naturaleza.
PERE COSTA
ELS MEUS MILLORS DESITJOS PERQUÈ, FINALMENT, PUGUEM ARRIBAR A VEURE EL TEMPLE ACABAT I AMB TOTA LA SEVA PLENITUD I ESPLENDOR.
ENDAVANT I FELICITATS PER LA CONSTÀNCIA.
Nora Carranza Mangiante
Como Guía Oficial de Catalunya, el blog de Sagrada Familia es una fuente de información de gran utilidad y valor
Muchas gracias por hacer accesibles estos conocimientos
Josep Maria
Excel·lent explicació sobre la cronologia i història del Temple de la Sagrada Família.
M’agradaria molt que m’aneu informant sobre els avenços del conjunt de les obres del Temple.
Moltes gràcies per endavant!!
Joana Bayo Busquets
Sento una gran emoció i orgull quan llegeixo els comentaris dels turistes que visiten el nostre temple. Sempre recordo que quan tenía 12-13 anys a la escola ens van deixar sortir per postular per la Sagrada Familia i recordo que vem aturar un senyor molt gran per demanar-li una moneda. Ell ens va dir “voleu dir que ho veuré acabat jo?” i jo li vaig dir, “i tant”. De vegades penso que potser no ho veuré ni jo! Bé, tinc l’esperança de que així será. Moltes gràcies per la vostra dedicació!
Tilcia Camacho prada
Me encanto saber el porqué tiene gran importancia este día de san José para la Sagrada Familia. Gracias por la información
Robert Van Hulle
Congratulations on restarting your blog and the great work on the basilica. I’ve missed it. I am looking forward to your updates as the building reaches its fantastic completion.
Carmen Sanabria Ayala
Es maravilloso este blog para darnos a conocer la historia de ese imponente monumento de la Sagrada Familia.
Seguiré atenta a este blog y esperaré ansiosa la celebración por el centenario de Antoni Gaudí
Muchas gracias!!!
Montserrat Bracons
Deseo que cuando este terminada tengamos el placer de visitarla .Una clase magistral y muy documentada es necesario divulgar este edificio tan emblematico.
José Martínez ´Quiñonero
Excelente Iniciativa.
Muchas gracias
José
Josep Martínez ´Quiñonero
Moltes gràcies!
És una gran iniciativa
ALBERTO
GRACIAS POR VOLVER A DOTARNOS CON ESTE FANTÁSTICO BLOG SOBRE UNA DE LAS OBRAS MÁS IMPRESIONANTES LLEVADAS A CABO POR LOS SERES HUMANOS,
FELICIDADES