Tal dia com avui de fa 143 anys es va començar a construir la Sagrada Família. Va ser el 19 de març del 1882, diada de Sant Josep, quan es va col·locar la primera pedra al temple, un acte que va comptar amb tots els honors protocol·laris i al qual van assistir els bisbes de Barcelona i de Vic, acompanyats de diverses autoritats, tal com il·lustra un gravat realitzat l’any 1982 per la celebració del centenari.  

Però, per què es va escollir aquesta data per a l’inici de les obres? L’escriptor Josep Maria Bocabella, molt devot de Sant Josep, va fundar el 1866 l’Asociación Espiritual de Devotos de San José, i la revista El Propagador de la Devoción a San José, amb l’objectiu de demanar la intercessió de Sant Josep en favor de l’Església. Paral·lelament, el pare Josep Manyanet, defensor del model familiar de la Sagrada Família, va conèixer la iniciativa impulsada per Bocabella, i es va fer soci de l’associació i subscriptor de la revista. A més, en un dels seus viatges va conèixer Bocabella i la seva família, i es va establir una estreta relació entre els dos, que va fer que el pare Manyanet  compartís  amb ell la inspiració d’erigir un temple nacional en honor de Sant Josep i la Sagrada Família. Com era d’esperar, la idea no només va ser ben rebuda, sinó que Bocabella, el 1871, en tornar d’un viatge a Loreto, després d’anar a Roma a felicitar el Sant Pare, en ocasió del 25è aniversari de l’inici del seu pontificat, va recuperar la idea del pare Manyanet. 

D’aquesta manera, el 31 de desembre del 1881, Bocabella va adquirir un gran solar de 12.800 m² situat a l’antic municipi de Sant Martí de Provençals, a l’actual Eixample barceloní, per construir-hi un temple de vocació expiatòria amb la voluntat d’ajudar a calmar els ànims d’una societat agitada pels canvis i les transformacions socioeconòmiques de finals del segle XIX. Aquesta intenció es veu recollida en l’acta fundacional del temple, en què consta que s’aixecarà una església que «desperti de la tebiesa els cors adormits. Exalci la fe. Doni escalf a la caritat. Contribueixi que el Senyor s’apiadi del país (…)».  

El projecte es va encarregar a l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar, que va decidir començar les obres en una data assenyalada per a l’associació: el 19 de març de 1882, dia de Sant Josep.  

Des d’aquest moment i al llarg dels anys, s’han fet diverses inauguracions, actes i celebracions de la Basílica coincidint amb aquest dia. A continuació podeu veure alguns d’aquests esdeveniments ordenats cronològicament: 

1882 – Col·locació de la primera pedra

1885 – Inauguració de la capella de Sant Josep

Tres anys després de la col·locació de la primera pedra, i quan les obres ja estaven sota la direcció d’Antoni Gaudí, es va fer un acte per celebrar la finalització de la capella central de la cripta, dedicada a Sant Josep. El 19 de març es va fer una missa solemne, la primera que va tenir lloc en una zona ja acabada del temple, i a la qual van assistir fidels del barri i d’arreu d’Espanya, com narra la crònica del dia publicada a El Propagador de la devoción a San José, el butlletí que editava l’associació promotora del temple per seguir la seva evolució.  

1932 – Cinquantenari de la col·locació de la primera pedra  

La commemoració dels cinquanta anys de la Sagrada Família va tenir lloc el dia de Sant Josep de l’any 1932, amb un acte litúrgic a la cripta. En un context social i econòmic complex en què les donacions escassejaven i s’acumulaven alguns deutes, el temple aprofitava aquestes celebracions per convèncer els fidels de la necessitat de sufragar les obres, tal com narra la crònica del dia a El Propagador.

1957 – Commemoració dels 75 anys de l’inici de les obres 

Per celebrar aquesta efemèride es va fer una missa solemne el dia de Sant Josep que va comptar amb l’assistència d’autoritats religioses, polítiques i militars de l’època, així com amb una nombrosa presència de veïns i fidels, tal com mostren les imatges d’arxiu.  

1958 – Ofrena de l’escultura del Naixement davant de la façana 

El 19 de març del 1958 es va col·locar al seu emplaçament l’escultura que presideix la façana del Naixement, de l’escultor Jaume Busquets. L’estàtua va ser finançada en un acte per recaptar donatius en el qual van assistir els treballadors del Banc de Bilbao i les seves famílies.  

1982 – Celebració del centenari de la col·locació primera pedra 

El 19 de març de l’any del centenari de la Basílica es va celebrar amb una missa solemne, una actuació de l’Esbart Dansaire Gaudí i una desfilada dels gegants de Barcelona. Igualment, en el marc d’aquesta celebració, es van organitzar nombrosos actes al llarg de l’any; com la presentació del grup escultòric de l’Adoració dels Reis d’Orient a la façana del Naixement, obra de Joaquim Ros, i un simposi de conferències de difusió del projecte, entre d’altres. 

Pel centenari també es van col·locar dos monòlits de pedra amb una teiera de forja a dalt que flanquejaven la reixa d’entrada de la façana de la Passió, amb les inscripcions de l’any del centenari i de l’inici de la construcció de la Basílica, els quals es poden veure des de la vorera del carrer. Igualment, des del xamfrà del carrer de Mallorca amb Sardenya, per on s’accedia abans al temple, es pot veure, encara que una mica amagat, un altre monòlit molt semblant amb la inscripció del 1882 i les insígnies papals de les claus i la mitra.  

2007 – 125è aniversari de la col·locació de la primera pedra

La celebració del 125è aniversari va començar el 19 de març del 2007 amb la inauguració de la il·luminació nocturna de la façana de la Passió i una exposició divulgativa en què es reproduïa el plànol de la nau de la Basílica a terra i s’exposava un trípode amb sorra que simulava la col·locació de la primera pedra. Els actes de celebració van concloure l’any següent amb una missa solemne, coincidint amb la diada de Sant Josep.  

Fidels a una data important per a la Sagrada Família, avui, dia de Sant Josep, reprenem el blog. Dividit en cinc seccions (Obra, Gaudí, Comunitat, Història i Simbologia), es tracta d’un espai multimèdia de divulgació de la Basílica i que vol donar a conèixer la seva activitat, així com les persones que hi treballen o que tenen algun vincle amb l’obra. El somni d’Antoni Gaudí s’està fent realitat i, a punt de complir-se el centenari de la seva mort, encara la seva recta final. Acompanyeu-nos en els continguts d’aquest blog i deixeu-vos endur per la bellesa i el significat d’un temple únic al món.