Fa unes setmanes el Cardenal Robert Francis Prevost va ser escollit Papa de l’Església Catòlica amb el nom de Lleó XIV. En aquest article comentem les visites i intervencions més destacades dels pontífexs a la Sagrada Família:

Una relació que ve de lluny

La relació de la Sagrada Família amb els Sants Pares comença l’any 1871, quan els membres de l’Asociación Espiritual de Devotos de San José organitzen un pelegrinatge a Roma, organitzat pel seu fundador, Josep Maria Bocabella. Allà són rebuts en audiència pel Papa Pius IX, a qui ofereixen una escultura de Jesús, Maria i Josep. Després visiten el Santuari de la Santa Casa de Loreto i, en tornar del viatge, Bocabella recupera la idea del pare Manyanet de construir a Barcelona una església dedicada a la Sagrada Família. La proposta es va materialitzar l’any 1882 amb la col·locació de la primera pedra del temple. Llavors a Roma hi havia el papa Lleó XIII.

Visita de Joan Pau II

El 7 de novembre del 1982, l’any del centenari de la Sagrada Família, el Papa Joan Pau II visitava el temple en el seu primer viatge oficial a Espanya. També era el primer cop que un pontífex visitava la ciutat de Barcelona.

El recorregut va començar a Montserrat, on el Sant Pare va ser rebut pels membres de la comunitat benedictina i els fidels que s’hi van aplegar. El Papa va fer una pregària al monestir i va pujar al cambril per adorar la Moreneta.

Després, Joan Pau II es va traslladar a Barcelona. Allà, una comitiva el va acompanyar amb el papamòbil fins a la Sagrada Família, mentre repicaven les campanes de les esglésies de la ciutat. La pluja no va impedir l’ambient festiu de totes les persones que es van aplegar als carrers i les places properes al temple, que en aquell moment encara no s’havia cobert. Allà el van rebre diverses autoritats i membres de la Junta Constructora del Temple. Des d’un podi preparat a la façana del Naixement, el Pontífex va resar l’oració de l’àngelus, va beneir la multitud i va fer un parlament. Seves són les paraules «aquest temple de la Sagrada Família recorda una altra construcció feta amb pedra viva: la família cristiana», les quals des del 2014 estan gravades en una placa de pedra al costat del portal de l’Esperança de la façana del Naixement.

La visita del Pontífex a Catalunya va acabar amb una eucaristia al Camp Nou.

Benet XVI dedica la Basílica al culte

També un 7 de novembre, però de l’any 2010, Benet XVI oficiava la cerimònia de dedicació de la Sagrada Família com a basílica menor i s’obria, així, al culte.

Al matí, el Papa es va traslladar amb el papamòbil al temple, davant la mirada atenta de les persones que el van rebre al carrer o que seguien la retransmissió de l’acte per la televisió. Benet XVI va accedir al recinte per la porta de la futura façana de la Glòria, on va ser rebut entre aplaudiments per les 8.000 persones que van seguir la celebració des de dins, incloses nombroses autoritats. Més de 1.000 cardenals, bisbes, sacerdots i diaques van concelebrar la missa amb el Papa, que també va comptar amb la presència de 800 cantaires de la Coral de Sant Jordi, l’Escolania de Montserrat i l’Orfeó Català.

Durant l’homilia, el Papa va honorar el temple i la figura d’Antoni Gaudí «pel seu exemple d’amor, treball i servei a Déu». L’acte va comptar amb diversos moments simbòlics i litúrgics, com la unció de l’altar i les columnes amb oli de crisma per simbolitzar la dedicació de la Basílica. La cerimònia va acabar amb el cant del Virolai i l’oració de l’Àngelus que el Papa va dirigir als fidels que la seguien per les pantalles que es van instal·lar a l’exterior.

A l’interior del temple, al costat de la porta per on va entrar Benet XVI, es va instal·lar una placa per commemorar aquest dia.

Cerimònia de dedicació de la Basílica de la Sagrada Família oficiada pel Papa Benet XVI, el 7 de novembre de l’any 2010

Francesc envia un missatge per la inauguració de la torre de la Mare de Déu

El 8 de desembre del 2021, festa de la Immaculada Concepció, el Papa Francesc es va unir a la celebració dels actes centrals per la inauguració de la torre de la Mare de Déu. Ho va fer a través d’un vídeo que es va emetre durant la missa de benedicció, uns instants abans de la il·luminació de l’estel per primer cop.

Després d’una cordial salutació franciscana, Francesc va manifestar que «per a tots vosaltres brilla avui l’estrella de la torre de la Mare de Déu (…). Gaudí va voler que aquest misteri coronés el portal de la Fe, el primer que es va construir (…). Jo també m’uneixo a les vostres oracions que, com a innumerables roses, es representen als peus de Maria en aquesta bella Basílica».

Missa de la benedicció de la torre de la Mare de Déu, el 8 de desembre del 2021.