A la Sagrada Família, l’aposta per la tecnologia té ja molt recorregut i, des de fa molts anys, s’ha anat introduint en l’àmbit del treball amb pedra, el principal material arquitectònic del temple. En aquest cas, de fet, la tecnologia s’empra cada vegada amb més intensitat i agosarament, i abraça des de l’extracció a les pedreres fins a la producció de les peces acabades.
Així, a les pedreres, els sistemes d’extracció manuals a base de tascons pròxims han quedat enrere, primer, gràcies a l’aprenentatge en el control i la dosificació d’explosius i, després amb eines de tall com el fil de diamant, cosa que permet que els blocs es tallin i s’escairin amb més precisió i se n’augmenti, així, el rendiment. L’exemple més visible d’aquesta transformació són els robots de tall de la pedra; aquestes màquines són, avui dia, imprescindibles a la Sagrada Família, no només perquè fan la feina amb molta més agilitat i precisió, sinó perquè ajuden el picapedrer, especialment en el desbastat inicial, la més feixuga de les feines per l’esforç físic que requereix. Gràcies a això, el picapedrer es troba la pedra ja rebaixada fins a pocs centímetres de la superfície final i es pot centrar en la part més visible del procés: els acabats superficials, un treball a mà que acaba donant a la peça un aspecte final que les màquines mai no igualen. Així, cada carreu de pedra esdevé una peça única, i no una de repetida, com si hagués sortit d’una fàbrica o fos un simple maó més.
D’altra banda, les eines motoritzades modernes faciliten molt la feina per fer les cares de les peces de pedra que han de tenir un acabat superficial polit o afinat, però les textures d’acabat amb més relleu han de fer-se com s’han fet sempre, és a dir, imprimint sobre la pedra l’ofici i la dedicació del treballador i emprant unes eines que semblen haver estat tretes d’un calaix del temps. La feina dels picapedrers els duu a establir una relació molt estreta amb la pedra i, per tant, a conèixer-la tant que són capaços de preveure irregularitats naturals en ella simplement pel so de l’eina en contacte amb el bloc.
Amb el seu treball, doncs, s’aconsegueixen pedres amb les mateixes textures i calidesa d’acabats que les de fa més d’un segle, quan no hi havia alternativa industrial per al treball amb la pedra, i això és el que fa que, quan les peces són enllestides i col·locades on correspon, s’integrin perfectament amb una obra de pedra tan universalment reconeguda com ho és la Sagrada Família.
Coneixeu una mica més la feina dels picapedrers del temple amb aquest vídeo, on ens expliquen com duen a terme una tasca única i imprescindible.