2018: un any d’inicis, finals i treball continu a la Sagrada Família

Les bones històries, ja des de la retòrica clàssica, sempre tenen tres parts diferenciades: un inici, un desenvolupament i un final. Són els tres pilars en què es basen les narracions. I, des dels contes infantils que escoltem de petits, n’estem plens a les nostres vides. En aquest sentit, la Sagrada Família també té una història per contar, que va començar el 1882 i que previsiblement acabarà el 2026. Sota aquesta gran història, però, n’hi ha altres de petites: són els assoliments i fites que anem aconseguint diàriament. Algunes d’elles suposen l’inici d’una nova part del temple; d’altres, la seva finalització. La majoria són històries de continuïtat. Curiosament, el 2018, a la història d’aquest 2018 que estem a punt de tancar, a la Sagrada Família hem viscut històries d’inicis, finals i treballs que no cessen. Us les recordem!

 

1-LA TORRE DE JESUCRIST COMENÇA A CRÉIXER…

Una de les dates que passarà a la història de la Sagrada Família serà la del 16 d’octubre del 2018, dia en què el cimbori central comença a créixer amb la col·locació dels primers panells de pedra. Com la resta de les torres centrals, aquests panells són de pedra tesada, però tenen algunes particularitats, ja que, per primera vegada, alguns d’ells s’han hagut de fer en dues parts separades a causa de la mida i el pes, quatre vegades superiors al d’un elefant. La torre de Jesucrist arriba, així, als 90,86 metres; havia començat l’any amb 85 metres. Paral·lelament, es treballa en l’interior, on hi haurà un nucli de pedra amb una escala de cargol i un ascensor de vidre, el prototip del qual s’ha elaborat també enguany.

 

2-… I LES TORRES CENTRALS CONTINUEN FENT-HO

Al llarg del 2018, el treball no s’ha interromput en les altres torres centrals: la de la Mare de Déu i les dels Evangelistes. La primera, de fet, va començar l’any a una alçària de 87,50 metres, corresponent al vuitè nivell de panells, i l’acaba amb la simbòlica xifra dels 100 metres superada: amb la col·locació del catorzè nivell, al mes de novembre, arriba fins als 102,31 metres. Per la seva banda, les torres dels Evangelistes van començar l’any a diferents alçàries —la de Joan arribava fins als 80,83 metres perquè sols tenia el primer nivell col·locat, mentre que la de Mateu feia 83,87 metres perquè en tenia dos i, les de Marc i Lluc, 86,82 metres amb els tres nivells—, i acaben aquest 2018 havent crescut fins al cinquè nivell de manera generalitzada, la qual cosa les ha situat als 92,80 metres d’alçària. Enguany, a més, s’han col·locat en aquestes torres els quatre ponts que, en un futur, permetran l’accés a l’interior de la torre de Jesucrist.

 

3- LA FAÇANA DE LA PASSIÓ, FINALITZADA 64 ANYS DESPRÉS…

L’altra gran protagonista del 2018, a més de la torre de Jesucrist, ha estat la façana de la Passió, però per un motiu totalment diferent: aquest any l’hem donat per acabada. Ho hem fet amb la col·locació del grup escultòric del Sepulcre Buit, obra de Francesc Fajula, i de la Creu Gloriosa, acompanyats de tres àngels, a càrrec de Lau Feliu. Les primeres escultures es van començar a instal·lar a la façana el mes d’abril, mentre que el conjunt de la Creu es va col·locar al juliol; tots dos grups han fet que la façana de la mort hagi donat pas a la vida. Finalitzava així una façana que Gaudí va idear en el transcurs d’una greu malaltia, però les obres de la qual van començar el 1954, gairebé tres dècades després de la seva mort.

 

4- … I AMB ELS QUATRE TERMINALS RESTAURATS  

La façana de la Passió ha estat enguany objecte d’atenció per doble motiu: no solament l’hem pogut veure completada, sinó que també l’hem pogut observar en tota la seva esplendor gràcies a la feina de restauració dels terminals de les quatre torres campanars, que es van acabar el 1977. Aquesta feina va començar el 2014 i, durant aquest any, els treballs s’han centrat en la torre de l’apòstol Jaume el Menor, situat al costat del carrer de Provença. Al novembre, després de la retirada de la bastida i de les estructures de suport, ja s’ha pogut veure el resultat, i el trencadís que hi ha en els terminals de les quatre torres d’aquesta façana, marca de Gaudí, torna a lluir.

En el vídeo següent podreu veure com es duu a terme el treball en altura als terminals. Feu clic damunt de la imatge i moveu-vos sobre ella per experimentar en primera persona la sensació de ser en aquesta part de la Sagrada Família!

 

5- I ARRIBA UN ACORD HISTÒRIC AMB L’AJUNTAMENT

La història de la Sagrada Família al llarg d’aquest 2018 no solament s’ha escrit a l’obra. I és que enguany s’ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona que permet pensar en la fi d’una situació que va arrancar el 1885. Va ser llavors quan la Junta Constructora va sol·licitar el permís d’obra a l’ajuntament de Sant Martí de Provençals, barri actual de Barcelona, però que, en aquell moment, era el municipi al qual pertanyia el terreny sobre el qual estava construint-se el temple. Tanmateix, no hi va haver resposta del consistori. Ara, finalment, i després de dos anys de treball conjunt, s’ha aconseguit un acord amb l’Ajuntament per regularitzar les obres del temple. L’acord se signa a l’octubre i, dues setmanes després, es presenta a tràmit davant del consistori el Pla especial per regularitzar les obres, que deixa per a una segona fase el nàrtex de la façana de la Glòria. L’acord comporta, a més, que en els pròxims deu anys la Sagrada Família contribuirà econòmicament a una sèrie de millores en l’entorn del temple en matèria de mobilitat, urbanització i entorn. Entre d’altres, ajudarà al finançament del dèficit del transport públic de la ciutat, a la reurbanització dels carrers que envolten la Basílica i a les despeses de neteja, vigilància i agents cívics encarregats de pacificar l’entorn del temple.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *