El 2019, any en què l’skyline a la Sagrada Família començarà a canviar

Acabem d’encetar un nou any i, com sempre, ve carregat de bons propòsits. A la Sagrada Família, però, continuem amb el nostre objectiu: acabar el temple amb fidelitat al projecte de Gaudí. Cada any anem assolint petites −o grans− fites que ens van encaminant cap a la finalització de les obres. El 2018, per exemple, vam acabar la façana de la Passió i vam començar amb la construcció de la torre de Jesucrist. Però, què ens portarà el 2019? Us ho avancem en aquest article!

 

1-EL TEMPLE TINDRÀ UN NOU PERFIL

Si hi ha alguna imatge icònica del temple, és la del perfil de les quatre torres campanars de les façanes retallades en el cel, coneguda arreu del món. Però el 2019 serà l’any en què aquest skyline, que es pot observar des de molts punts de la ciutat de Barcelona, comenci a canviar. I ho farà perquè les torres centrals continuaran creixent, de manera que arribaran a l’alçària de les que, fins ara, han estat protagonistes de les mirades dels visitants del temple. Les quatre torres dels Evangelistes, per exemple, que van acabar el 2018 a 92,80 metres d’alçària, corresponent al nivell cinquè, pujaran fins al desè nivell, és a dir, fins als 105,99 metres dels 135 a què arribaran el 2022. Per la seva banda, la torre de la Mare de Déu creixerà des de l’actual nivell catorzè fins al divuitè, la qual cosa farà que arribi fins als 110,65 metres dels 138 que tindrà. Per últim, la torre de Jesucrist, que inicia l’any situada als 90,86 metres després de la col·locació dels primers panells, de gairebé sis metres d’alçària i d’un pes superior al de quatre elefants, acabarà l’any amb una alçària de 106,39 metres amb la incorporació de tres nivells més.

L’avenç de les sis torres centrals, que creixeran alhora, serà, doncs, espectacular durant el 2019. De fet, en acabar l’any, s’hauran col·locat 604 dels 768 panells de pedra tesada que tindran les torres, és a dir, el 79 % dels panells totals previstos per a la seva construcció. En finalitzar l’any, les torres centrals hauran superat les torres campanars dels extrems de la façana de Naixement i de la Passió, que arriben fins als 98,5 i els 102 metres, respectivament.

 

2- ES DEFINIRAN ELS TERMINALS DE LES TORRES DELS EVANGELISTES…

Les torres dels Evangelistes estaran culminades per les quatre figures amb què la iconografia cristiana els ha representat tradicionalment: un àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan. I de manera paral·lela a la construcció de les torres s’està treballant en els terminals; de fet, durant el 2019 s’acabarà definitivament i completament el projecte amb què s’ha de decidir com seran, tot i que, per veure’ls al temple, encara haurem d’esperar a l’any 2022. L’escultor d’aquests terminals serà Xavier Medina Campeny.

 

3- … I LA SIMBOLOGIA DE L’INTERIOR DE LA TORRE DE JESUCRIST

Mentre des del carrer es podrà veure el creixement del cimbori central, que, amb els seus 172,5 metres d’alçària, serà el més alt del temple, durant el 2019 també s’anirà treballant en el seu interior. De fet, ja està decidit que hi haurà un nucli de pedra que contindrà un ascensor de vidre que permetrà pujar fins als 143,5 metres d’alçària, però durant aquest any es coneixerà quina simbologia es reflectirà sobre les parets interiors de la torre, que sí que sabem que estarà basada en una frase de Jesús recollida als Evangelis que expressa qui era Jesús i que, a més, lligava amb l’espai i els elements arquitectònics que contindrà la torre: «Jo sóc el camí, la veritat i la vida».

 

4- FAÇANA DE LA GLÒRIA: ES FINALITZARÀ EL PROJECTE BÀSIC

Per veure les primeres intervencions sobre la façana de la Glòria, que serà l’accés principal del temple una vegada finalitzada, haurem d’esperar que finalitzi el treball en les torres centrals, l’any 2022. Tanmateix, els treballs previs perquè això passi ja estan en marxa. Durant el 2018, de fet, s’ha avançat en la definició general de les dues capelles que la flanquegen i el seu funcionament, entre altres avenços, però el 2019 serà l’any en què es finalitzarà el projecte bàsic de la façana de la Glòria, que definirà les formes bàsiques de les columnes, el nàrtex, les capelles i la simbologia d’aquesta façana.

 

5- CONTINUAREM AMB LA COL·LOCACIÓ DEL TERRA RADIANT DINS DEL TEMPLE

Els avenços del 2019 no solament es produiran en l’exterior de la Basílica: també al seu interior, de fet, es realitzaran obres. I les feines es duran a terme tant a sobre com a sota del sòl. D’una banda, començaran els treballs als soterranis de la nau central; d’altra, continuarem amb la col·locació del terra radiant i el paviment definitiu del temple. La zona en què s’està treballant ara, darrere de la façana de la Glòria i entre aquesta i la del Naixement, estarà acabada per als actes de Setmana Santa, i després aquesta feina es traslladarà a la part que hi ha entre la façana de la Glòria i la de la Passió. Després de l’estiu, començaran els treballs en la zona de darrere del portal de la Caritat, porta central de la façana del Naixement.
 
 

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *