Seguim l’obra: les torres centrals, a punt d’assolir l’alçària de les torres campanars

En el camí que la Sagrada Família ha emprès cap al 2026, any en què està previst que l’arquitectura del temple hagi finalitzat, en l’actualitat vivim un moment especialment significatiu, amb la construcció de les torres centrals que culminaran l’edifici. El seu creixement, que es va iniciar el desembre del 2016 amb la col·locació dels primers panells de la torre de la Mare de Déu, avança sense treva i, a més, va deixant alguns moments destacats per a la història del temple, convertits així en fites. Una d’elles serà quan les torres centrals superin en alçària les torres campanars, un fet del qual cada vegada estem més a prop. Per fer-ne un seguiment, tant d’aquesta fita com d’altres que assolirem, iniciem una nova secció en aquest blog que, sota el títol «Seguim l’obra», us permetrà estar al dia de l’avenç de la construcció del temple.

Recordem, doncs, quins han estat els principals progressos de l’obra de la Sagrada Família en els últims mesos!

 

TOTES LES TORRES CENTRALS SUPEREN JA ELS 100 METRES D’ALÇÀRIA

Durant els últims mesos, les sis torres centrals han anat creixent fins a superar, totes elles, la simbòlica xifra dels 100 metres d’alçària. Així, les torres dels Evangelistes, que faran 135 metres una vegada finalitzades, han crescut des del sisè nivell (95,96 metres) fins al novè (103,56 metres). La torre de la Mare de Déu, que va iniciar l’any amb una alçària de 102,31 metres, corresponents al catorzè nivell, ha crescut un nivell més i se situa ja als 104,35 metres dels 138 que tindrà en finalitzar. A més, a principis del mes de juny van començar a arribar al centre de treball extern de Galera els panells corresponents al divuitè nivell, els últims que es col·locaran a aquesta torre, ja que, tot i que té dinou nivells, els panells d’aquesta última planta són considerats uns panells especials en fer de connexió amb els terminals.

Per la seva banda, la torre de Jesucrist, que, amb els seus 172,5 metres, serà la més alta del temple, va començar l’any amb els panells del primer nivell col·locats i en els últims mesos ha crescut dos nivells més i ha arribat fins als 101,5 metres. Ha estat l’última de les torres en superar els 100 metres d’alçària i ho ha fet, a més, amb la particularitat de ser l’única en què alguns panells han hagut de separar-se en dues peces per poder facilitar la col·locació a l’obra, que es dificultava pel seu pes, més de quatre vegades superior al d’un elefant, i les seves mides. De fet, els panells del tercer nivell, col·locats aquests dies, fan 5,62 metres d’alt.

 

DESCOBRIM L’EXTERIOR DE LES TORRES DELS EVANGELISTES… I L’INTERIOR DE LA TORRE DE LA MARE DE DÉU!

Durant aquests mesos les torres no solament han anat creixent en alçària i han sumat metres en el seu camí vertical: també hem pogut descobrir com són, tant per fora com per dins. Així, en les darreres setmanes hem retirat les bastides que protegien les torres dels Evangelistes fins al vuitè nivell, de manera que el treball fet fins ara ha quedat al descobert i és visible a peu de carrer, des d’on ja comença a intuir-se la magnitud que tindrà el temple una vegada finalitzat. Les torres dels Evangelistes, com la resta de cimboris centrals, estan construïdes amb pedra tesada i els arestons són vermellosos, del mateix color que els de la torre de Jesucrist.

Per la seva banda, durant els darrers mesos també hem pogut descobrir l’espectacularitat de l’interior de la torre de la Mare de Déu, que tindrà les cantonades de color blanc com a símbol de la puresa. Emprant la ceràmica i amb la mateixa intenció que va dur Gaudí a utilitzar fins a dinou tonalitats de blanc en la Sala Hipòstila del Park Güell, els rombes que hi haurà en aquesta torre contenen deu tipus de blanc. A més, al seu interior hi haurà una gran lluerna, i durant aquests mesos s’ha estat treballant en la seva cobertura amb ceràmica esmaltada, també en tons blancs, i amb trencadís, tècnica que s’ha reservat per reomplir els buits generats per les directrius de les rajoles.

 

COMENÇA LA CONSTRUCCIÓ DEL NUCLI I LES ESCALES DE L’INTERIOR DE LA TORRE DE JESUCRIST

Durant aquests mesos, la torre de Jesucrist no solament ha crescut per fora, sinó que els treballs també s’han dut a terme al seu interior. Allí, hi haurà un nucli de pedra que contindrà una escala i un ascensor, i darrerament han començat a instal·lar-se les peces que formaran els graons i la paret d’aquest nucli. Cal recordar que per construir l’escala s’utilitzarà la mateixa tècnica emprada als panells de les torres centrals: el tesat. Així, al centre de treball de Galera s’incorporen els caps de tesat als graons de pedra amb un sistema d’injecció de resines, la qual cosa permet que, una vegada ja al temple, cada graó vagi tesat amb l’anterior. Tots ells estaran encastats al nucli de pedra i, per poder col·locar-los, ha estat necessari preparar un suport helicoidal que ressegueix la cara inferior de l’escala.

Comentaris

 1. Gràcies per la informació. Els amants del Temple l’esperem amb candeletes!

  Voldria, també, demanar-vos sobre alguns aspectes de l’interior de les torres dels Evangelistes. En informacions anteriors m’ha semblat deduïble que incorporaran una escala de cargol, però no ascensor. És així? Podem apreciar aquestes escales en alguna foto? Donaran accés a algun mirador prop del pinacle?

  Gràcies per l’atenció.

  1. Hola F. Xavier,
   Les torres dels evangelistes serveixen per donar accés i evacuació a la sala del creuer i a la torre de Jesucrist, els espais visitables de més altura en tota la basílica. Dels quatre evangelistes, els del costat de muntanya (Lluc i Marc) tenen ascensor i són dins del recorregut de pujada a la creu que comença amb els ascensors que hi ha a banda i banda de l’absis. En canvi, els del costat mar (Mateu i Joan) no tenen ascensor i en un futur formaran part del recorregut d’evacuació d’emergència que tindrà el tram final del descens per la façana de la Glòria.
   Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *