Sant Josep, un dia assenyalat a la Sagrada Família

La Sagrada Família va començar a construir-se tal dia com avui fa 136 anys. Va ser el 19 de març del 1882, dia de Sant Josep, quan es va col·locar la primera pedra al temple, un acte que va comptar amb tots els honors protocol·laris i al qual van acudir les màximes autoritats civils, polítiques, religioses i militars, com bé il·lustra un gravat de l’època.

Però, per què es va elegir aquest dia per a l’inici de les obres? La tria no va ser gens casual, sinó que va servir per donar-li simbolisme. El promotor del temple, el llibreter i filantrop Josep Maria Bocabella, era el president de l’Associació de Devots de Sant Josep. Bocabella va pensar a construir un gran temple amb la intenció de calmar els ànims d’una societat sotmesa a canvis frenètics constants i agitada per les revolucions socials i tecnològiques de tota mena que es vivien a finals del segle XIX. Aquesta última intenció, que és la que avui dia encara justifica la construcció de la Basílica, es veu clarament recollida en l’acta fundacional del temple, en què es pot llegir que es volia que aquesta obra «desperti de la tebior els cors adormits. Exalci la fe. Doni escalf a la caritat. Contribueixi que el Senyor s’apiadi del país (…)». Aquest objectiu, desitjat i treballat des d’uns anys abans, es va materialitzar, doncs, en una data concreta: el 19 de març, dia de Sant Josep.

Tres anys després que es col·loqués la primera pedra, i quan les obres ja estaven sota la direcció de Gaudí, es va inaugurar la capella central de la cripta. Aquest acte, de fet, ha estat una de les tres úniques inauguracions que s’han fet al temple al llarg de la seva història en el moment en què se n’ha donat per finalitzada alguna part. Les altres dues inauguracions es van realitzar quan es va acabar la cripta i el 2010, quan es va tancar tot l’espai interior, moment en què el Sant Pare Benet XVI va dedicar el temple com a Basílica. El més freqüent, de fet, ha estat continuar amb la feina de construcció, sense temps per a gaires celebracions. No obstant això, la finalització de la capella central, que està dedicada justament a Sant Josep i va ser la primera part del temple en ser acabada, es va voler festejar amb un acte oficial. La celebració va tenir lloc un altre 19 de març, el del 1885. L’arxiu de la Sagrada Família conserva una targeta que servia d’invitació i que estava il·lustrada amb els motius que Gaudí havia fet en aquesta capella.

La devoció a Sant Josep també queda recollida en la simbologia de les set capelles del temple, dedicada als set dolors i goigs de Sant Josep, entre els quals hi ha l’Anunciació, que representa el dolor i goig simultani del sant en saber que tindrà un fill, però que no serà seu; la fugida a Egipte davant la cruel amenaça d’Herodes de matar els innocents i el goig que comporta salvar-se en escapar, o la pèrdua de Jesucrist al temple de Jerusalem i el posterior retrobament mentre parlava amb els mestres de la llei.

El nexe entre les obres de la Sagrada Família i el dia de Sant Josep es veu també clarament en documents que anaven recollint l’evolució de les obres. Per avaluar-ne el progrés, de fet, es prenia aquesta data com a referència. Així es pot veure en aquest plànol de l’any 1966, en què va marcant-se l’evolució de les obres de la façana de la Passió bianualment, però sempre de març a març.

INAUGURACIONS, PERÒ TAMBÉ CELEBRACIONS

La vinculació de la Sagrada Família amb Sant Josep, però, no es reflecteix solament a través del protagonisme que aquesta figura té a l’interior del temple ni al fet que el 19 de març fos la data triada per inaugurar parts de la Basílica o per avaluar el progrés de les obres. De fet, segons sembla, antigament els membres de l’associació promotora de les obres es reunien sempre en aquesta diada i, a més, han estat vàries les celebracions especials o misses solemnes que, al llarg dels anys, s’han fet a la Basílica coincidint amb el 19 de març.

Cercant celebracions fetes en aquest data, podem recordar la commemoració dels 75 anys de la col·locació de la primera pedra, el 19 de març del 1957. D’aquesta efemèride es conserven fotografies de la missa solemne, que va comptar amb la presència de totes les autoritats polítiques i militars de l’època, i també amb una cantada de cors. L’any següent, el 1958, es va aprofitar el dia de Sant Josep per col·locar, a la façana del Naixement, el grup escultòric del pessebre, donació del Banc de Bilbao feta a partir dels donatius dels seus treballadors.

No obstant això, la celebració més sonada va ser la del centenari de la col·locació de la primera pedra, el 1982. Aquest aniversari es va voler commemorar no només en el dia de Sant Josep, sinó que es va organitzar una llarga llista d’actes que es van iniciar amb un pregó el dia 11 de març al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. A més, es va constituir per a l’ocasió un patronat d’honor format per les màximes autoritats de l’època, entre les quals hi havia el president de la Generalitat (en aquell moment, Jordi Pujol), el delegat del Govern a Catalunya i l’alcalde de la ciutat, Narcís Serra. També formaven part d’aquest patronat molts arquitectes de reconegut prestigi nacional i internacional i un consell eclesiàstic, al qual pertanyien el bisbe de Barcelona, l’abat de Montserrat i el de Poblet.

A més, es va aprofitar la presència d’arquitectes com ara George R. Collins (New York), Tokutoshi Torii (Japó), Jan Molema (Delft), Roberto Pane (Nàpols), o Joan Bassegoda, de la càtedra Gaudí, així com dels arquitectes directors de les obres, Isidre Puig Boada i Lluís Bonet Garí, per fer un simposi de conferències de difusió del projecte.

També es van dur a terme tallers de dibuix i visites guiades a les escoles. La diada de Sant Josep es va celebrar amb una missa solemne, una cantada de corals i una desfilada dels gegants de Barcelona. Així mateix, el centenari de la col·locació de la primera pedra del temple es va voler celebrar amb la col·locació d’una altra pedra, en aquest cas commemorativa de l’aniversari i de tipus monòlit, que es va col·locar a la porta-reixa de la façana de la Passió, amb una teiera de forja a dalt i que es pot veure avui dia des de la vorera del carrer. A més, es va fer la presentació de l’escena dels Reis Mags a la façana del Naixement, es va convocar una capta de fons extraordinària, es va realitzar un mata-segells oficial a l’oficina central de Correus de Barcelona que commemorava la data, i es van editar unes medalles commemoratives amb els rostres de Gaudí i Bocabella.

Durant el 125 aniversari de la col·locació de la primera pedra, l’any 2007, també es van celebrar una sèrie d’actes, entre els quals una exposició divulgativa i una missa solemne. Més recentment, el dia de Sant Josep del 2015, es va inaugurar altre cop la capella de Sant Josep de la cripta després d’una atenta i acurada restauració.

Així doncs, el dia de Sant Josep és una data estretament vinculada al temple que ens fa recordar no solament la feina que s’ha fet des de la col·locació de la primera pedra, fa ja 136 anys, sinó també, i en última instància, el motiu pel qual es continua treballant a fer realitat el somni de Gaudí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *