Quines són les principals fites de futur a la Sagrada Família?

Les obres de la Sagrada Família avancen a un ritme prometedor. En els darrers anys hem pogut ser testimonis de la construcció d’elements claus del temple: la sagristia de ponent, el cimaci de la façana de la Passió i l’hort adjacent són els exemples més significatius. Ara mirem cap al futur amb optimisme, amb l’objectiu principal d’alçar les sis torres centrals de la Basílica i amb els ulls posats en el 2026. Ens endinsem en uns anys farcits de moments memorables en la construcció de la Sagrada Família. A continuació, repassem les principals fites de futur de la propera dècada.

ANY 2020: REPRENEM LA FAÇANA DE LA GLÒRIA

Les obres de la façana de la Glòria, que es preveu que es reprenguin l’any 2020, no partiran de zero. Actualment, ja hi ha el 8 % de l’estructura construïda com són els fonaments i els murs de la part inferior de les torres, on es troben les portalades.

Per al desenvolupament arquitectònic d’aquesta façana, situada al carrer de Mallorca i on es troba ubicada l’entrada principal de la Basílica, se seguiran les directrius que van deixar i que encara es conserven tant de Gaudí com dels seus deixebles: fragments de la maqueta original elaborada pel mateix Gaudí, fotos d’arxiu de la maqueta original de la seva època i la informació que van deixar per escrit els deixebles de Gaudí sobre el simbolisme i arquitectura. Amb aquesta documentació, d’alt valor tècnic i arquitectònic, s’han pogut reproduir amb guix maquetes de la façana de la Glòria completa amb la màxima fidelitat a l’obra original d’Antoni Gaudí.

Pel que fa a la simbologia que s’ha de reproduir a la façana de la Glòria, aquest any 2017  la Fundació de la Sagrada Família ha nomenat tres teòlegs (Mn. Armand Puig, Francesc Torralba i Mn. Joan Galtés) per assessorar els arquitectes actuals sobre com s’han d’esculpir els missatges que Gaudí volia transmetre en aquesta façana, vetllant perquè siguin fidels al projecte original i al significat teològic.


ANY 2022:  ARRIBEM A LA COTA MÉS ALTA DE LES TORRES CENTRALS

Avui dia, tanmateix, tots els esforços se centren en l’edificació de les sis torres centrals de la Sagrada Família, que són, actualment, les autèntiques protagonistes de l’avenç de les obres. Es finalitzaran, previsiblement, l’any 2022.

Totes les torres del temple —divuit en total, vuit de les quals ja estan finalitzades— són de perfil parabòlic, de gran estabilitat, resistents al vent, i s’afuen cap a la part superior per accentuar la sensació de verticalitat, d’esveltesa i d’elevació cap al cel. En les sis torres centrals, però, s’ha introduït un mètode constructiu innovador i pràcticament desconegut: és el denominat mètode de pedra posttesada. Es tracta d’una tècnica de premuntatge que consisteix a construir un sistema de panells de pedra tensats amb barres d’acer inoxidable. Aquestes peces s’elaboren en un taller a la Galera, al terme municipal de Gaià, i posteriorment es traslladen fins a la Basílica, a punt per a la seva col·locació. És gràcies a la introducció d’aquest mètode que és possible mantenir la pedra com a material constructiu i estructural de forma segura, seguint les pautes que havia deixat Antoni Gaudí.

Contemplar des de l’exterior com s’alcen les torres és una experiència fastuosa: la torre de la Mare de Déu ja arriba als 85 metres d’altura; les torres dels evangelistes Lluc i Marc, segons les previsions, assoliran els 86,82 metres d’altura a finals del 2017, i les dels evangelistes Joan i Mateu les igualaran a mitjans del 2018. Pel que fa a la torre més gran, la de Jesucrist, durant el darrer trimestre del 2017 s’està treballant en la construcció del seu diafragma, la part inferior de la torre on es troba l’estructura base, per iniciar després l’alçament dels panells. Paral·lelament, es va treballant en l’execució de les escales i baranes interiors.

A finals del 2018 s’esdevindrà un moment molt esperat, el moment en què les sis torres centrals assoliran al voltant dels 90 metres d’altura, i així s’equipararan a les vuit torres ja finalitzades de les façanes del Naixement i de la Passió. Quan arribi aquest moment, s’uniran les 4 torres dels evangelistes amb la torre de Jesucrist a través de ponts de comunicació.

ANY 2022: INICIEM  LA SEGONA SAGRISTIA

Les sagristies són les estances de les esglésies en què es guarden els objectes necessaris per a les celebracions litúrgiques i on els preveres es revesteixen i es preparen per a la celebració. Habitualment es troben a l’interior de l’església, però Gaudí va decidir aprofitar la configuració singular del claustre per allotjar-ne dues als angles nord i oest de la Basílica, a tocar de l’absis.

L’any 2016 es van finalitzar les obres de la sagristia de ponent, i l’any 2022 està previst que s’iniciï la construcció de la sagristia de la façana del Naixement. Totes dues sagristies són simètriques i arquitectònicament idèntiques: presenten una base quadrada, fan quaranta metres d’alçada i interiorment es desenvolupen en sis nivells —una planta subterrània i cinc pisos—, comunicats per una escala adossada de cargol. Exteriorment, cada sagristia es divideix en dues parts: un mur de pedra que reprodueix l’estructura dels trams del claustre i, recolzada sobre aquesta base, una cúpula feta mitjançant dotze paraboloides i perforada amb obertures triangulars que n’asseguren la il·luminació. Avui dia encara resta per delimitar quina serà la utilització de les diferents plantes d’aquesta segona sagristia.

ANY 2026: LA SAGRADA FAMÍLIA JA ÉS UNA REALITAT!

Tot i que queda per determinar si l’any 2026 s’hauran iniciat les obres del conjunt escultòric de la façana de la Glòria, que estan previstes com a darrera fase de la construcció del temple, el que sí que està previst és que aquest any es doni per finalitzada la construcció de la part arquitectònica de la Basílica.

L’any 2026, doncs, s’esdevindrà un moment històric: veurem, per fi, completada la Basílica de la Sagrada Família. Serà el moment en què el somni de Gaudí, i de tot un poble, s’haurà fet realitat!

Comentaris

  1. Molt engrescador! Ens esperen uns anys d’allò més emocionants.
    Voldria interessar-me, però, en alguns elements no esmentats, com són les dues capelles laterals de la façana de la Glòria (dedicades al Baptisme i la Penitència, potser integrades en la pròpia construcció de la façana), o la capella de l’Assumpció i el tram de claustre darrera l’absis. O, també, la finalització de les cobertes de les naus, i les agulles sobre les capelles absidials… Potser es tracta de detalls, però la meva curiositat m’ha impulsat a demanar-ho…

    1. Hola, moltes gràcies pel teu interès. Després del projecte dels cimboris centrals, el de la Glòria és el projecte estrella ara mateix. Estem treballant intensament en això a partir de la informació que disposem (maquetes, fotografies de maquetes, textos descriptius i plànols dels deixebles continuadors de Gaudí) però encara falta força evolució. Les obres d’aquesta façana principal no començaran abans del 2020. Com bé dius, hi ha altres projectes de menor envergadura, també en marxa. Les cobertes de 30 m, de les naus laterals, transsepte i absis, van a molt bon ritme de l’obra, i les cobertes de la nau central ja s’ha culminat la fase de projecte. Pel que fa a les agulles de l’absis es pot dir que no és ara mateix una prioritat i no és encara dins del programa del treball imminent. Esperem que ben aviat podrem informar-vos. T’animem a seguir el nostre blog per estar al dia de les novetats.
      Salutacions!

    2. Les capelles laterals Baptisteri i Penitencia seran rodones o cuadrades???
      Quan es farà la capella de la Assumpció???
      Es por mostrar el PLA (ordre de construcció) de tot el que està per fer???
      S’ha acabat el projecte de la façana de la GLORIA? Es pot consultar?
      Es pot aclarir la asimetría entre torres del Naixement -llongitud dels ponts de pas de les torres nord i les sud??? Aquesta mateixa asimetria es veu a les torres de la Passió???
      JA SEGUIREM un altre día.

      4.12.2017/13h

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *