Avança la restauració del pinacle de Jaume el Menor


Warning: Use of undefined constant PP_SETTINGS_TYPE - assumed 'PP_SETTINGS_TYPE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/blog.sagradafamilia.org/public_html/wp-content/plugins/panopress/panopress.php on line 626

Warning: Use of undefined constant PP_SETTINGS_TYPE - assumed 'PP_SETTINGS_TYPE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/blog.sagradafamilia.org/public_html/wp-content/plugins/panopress/panopress.php on line 638

L’obra de la façana de la Passió va ser bastida pels arquitectes Isidre Puig Boada i Lluís Bonet Garí, deixebles directes de Gaudí; els fonaments es van iniciar l’any 1954 i els quatre campanars es van acabar el 1977. Tot i que no és pas una obra tan antiga, ha calgut intervenir-la davant del perill de despreniments de mosaics. Així, cap a l’any 2005, es van prendre mesures urgents i immediates per protegir amb xarxes les quatre torres. Després, en veure que els estudis i les anàlisis de laboratori s’allargaven, les primeres xarxes vermelloses es van substituir per d’altres de més transparents que no obstaculitzessin tant la contemplació d’aquests campanars.

Una vegada vam saber quin mètode era el millor per assegurar l’adherència entre els morters utilitzats i el vidre venecià, el 2014 es van iniciar les obres d’intervenció per reposar els mosaics. Primer es va actuar sobre el pinacle de Tomàs, campanar central situat al sud; després sobre el de Bartomeu, l’altre central i tot seguit sobre el de Felip, campanar de l’extrem del costat mar. Ara s’ha començat amb el de Jaume el Menor, el campanar de l’extrem del costat muntanya. És, per tant, l’últim pinacle que quedava per restaurar dels quatre de la façana de la Passió, sobre els quals ja s’han fet intervencions ben similars.

Aquesta obra va començar el passat mes de setembre amb la col·locació de la bastida i, com a la resta de torres, busca la conservació i el respecte de l’obra prèvia. D’aquesta manera, es va fer un extens treball fotogràfic previ que recollís de manera exacta el disseny original pel que fa al color, la mida i la posició de les peces. Les actuacions en els primers campanars, els centrals més alts, va durar més d’un any cadascuna; en aquest cas, però, i amb l’experiència prèvia, es preveu que les obres puguin quedar enllestides a finals de l’any vinent.

Podeu veure l’estat actual dels treballs sobre aquest terminal amb la següent fotografia 360o:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *