La façana del Naixement: on comença la primavera

Amb el mes de març comença la primavera, la terra floreix i tot reneix. A la Sagrada Família, Gaudí va associar de manera molt directa aquest inici de la vida amb la vinguda al món de Jesús, però també amb l’inici del dia, ja que la façana del Naixement és la que mira cap a llevant. Cadascun dels tres portals d’aquesta façana està ple de flora i fauna que els omple de naturalisme i que està triada amb cura i intenció per reforçar la càrrega simbòlica que tenen les diferents escenes.

En aquest article repassarem alguns detalls d’aquest esclat de vida i joia que Gaudí va voler deixar immortalitzat en pedra i que ens recorden permanentment l’inici natural de l’any.

 

El portal de l’Esperança: les aigües del Nil

L’escena de la fugida a Egipte per evitar la mort de Jesús durant la matança dels innocents és la que justifica la procedència de la flora i fauna que trobem al portal de l’esquerra de la façana del Naixement, el de l’Esperança. Per això hi veiem els joncs típics de les riberes, que acullen ànecs i oques, les aus més aquàtiques d’entre totes les que serveixen de vianda per als àpats nadalencs. Al damunt d’aquesta escena hi ha una flor de lotus, una planta que floreix a l’aigua i que es coneix també com a flor del Nil. A orient té una important càrrega simbòlica que la relaciona amb la puresa espiritual del cos i l’ànima en florir de manera tan bella per damunt de les aigües enfangades. A l’arquivolta del portal també hi podem veure tàlies, nenúfars, lliris d’aigua i la planta del papir. Tota aquesta natura aquàtica, juntament amb les libèl·lules escampades per entremig, deixen veure clarament la intenció de Gaudí per a aquest portal.

 

El portal de la Fe: vegetació de secà

A l’altre costat, és a dir, a la dreta de la façana del Naixement, trobem el portal de la Fe, per al qual Gaudí tria una vegetació ben bé oposada. És la més pròpia del desert, en referència a la zona més àrida de Natzaret, on va viure Jesús la seva infantesa i adolescència. Els animals que veiem just a sota són aquí gallines i galls.

Les fornícules laterals contenen atzavares, unes plantes de fulles robustes i llargues amb vores espinoses i una espina punxeguda final que recorden l’aridesa del secà. En contraposició, a la llinda del portal hi podem veure violetes, una planta fràgil que reforça el símbol de la humilitat de Maria, però també la de Jesús, que es rebaixa a fer-se home i treballar com ells.

D’altra banda, a un extrem veiem una abella com a símbol d’aquest esforç diari; és just al costat del camaleó que fa de gàrgola i que sembla que se l’hagi d’empassar en qualsevol instant. Aquí també trobem un pomer florit i frondós omplint l’arquivolta, els fruits del qual podem veure entre les fulles. Aquest arbre, sagrat des del llibre del Gènesi i carregat de simbologia des d’aleshores, ens recorda la primera escena del pecat, per la qual cosa representa la redempció dels homes. Col·locat aquí, on hi ha Jesús explicant la doctrina als doctors i mestres de la llei, esdevé també un símbol de saviesa i de la capacitat de poder triar lliurement.

 

El portal de la Caritat: el pessebre central

En el portal central, el de la Caritat, tan a sota dels Reis Mags com a sota dels pastors que hi ha a l’altre costat, podem veure uns galls dindi amb alguns pollets, aixoplugats sota un fris de falgueres. Són les aus de més categoria en els plats que se serveixen per Nadal. Al costat dels pastors veiem assutzenes, mentre que al costat dels Reis hi ha la flor d’iris. Totes dues flors estan carregades de simbolisme perquè representen la puresa de Maria; les darreres, a més, amb un nom que les posa en relació amb l’arc de Sant Martí pels colors tan variats que té la seva floració.

Les columnes laterals del portal són troncs de palmera que acaben amb un ventall de fulles que sostenen els àngels trompeters, mentre que les de la columna central suporten l’escena principal del pessebre. Aquesta columna central té el tronc gravat amb una cinta en hèlix amb tota la genealogia de Jesús des d’Abraham, i a la seva base podem veure una serp que es cargola per fer la motllura i que sosté a la boca la poma del pecat, engabiada aquí en una reixa de forja.

A la llinda hi ha branques de cirerer, presseguer i olivera, en aquest darrer cas fent referència a la paraula Pax del text de Glòria que canten els àngels, i que es pot llegir, escrita en llatí, entremig dels ocells i les plantes. A tota aquesta exuberància encara s’hi afegeixen a l’arquivolta branques d’ametller, glicina, nards i gladiols, i molts dels ocells que es van descrivint a les estrofes de la popular cançó de Nadal El cant dels ocells. Així, a més de pardals, rossinyols i puputs, veiem també un mussol sobre el balcó on, en temps de Gaudí, se’n solia posar un de debò, així com un esquirol que grimpa per l’ametller davant de l’àngel que toca la gralla.

Encara que al visitant usual li costi de veure tota aquesta varietat d’animals i plantes, ja que Gaudí fon totalment l’escultura amb l’arquitectura que la conté, com si un llençol ho cobrís tot, els bons coneixedors i admiradors de la botànica i les aus han pogut anar distingint tot allò que els antics textos descriptius de l’obra ja explicaven que hi havia.

Així doncs, us animem a descobrir tots aquests detalls de la florida i primaveral façana del Naixement!

 

Comentaris

 1. Trobo que són molt urgents una neteja i una restauració a fons d’aquesta hermosa Façana, i seria millor substituir les estàtues més danyades per altres de noves.
  El pobre Mussol sembla qualsevol cosa menys un mussol, de tan brut i gastat que està, i els altres ocells que l’acompanyen, están més o menys igual de malament. La puput se salva parcialment perquè la cresta l’identifica, però l’altre ocell fa llàstima de tant malament que està.

  1. Hola,
   Actualment es treballa en el Pla Director per a la restauració de la Façana del Naixement, un cop estigui finalitzat es planificarà l’inici de les obres.
   Salutacions

 2. Una felicitació i quedo meravellat de la descripció d’aquesta façama que feu en l’article, igualment que les imatges que acompanyen. Moltes gràcies als que ho han elaborat i penjat…en faré distribució en els àmbits escolars que puc estar…Molt agraït.Amics.
  Attmnt. M.A.M.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *