La Sagrada Família va iniciar el camí de la innovació i la transformació amb Gaudí fa ja dos segles. Ell, de fet, va ser l’impulsor de la utilització de les tres dimensions per projectar el temple, de la geometria com a base de la seva arquitectura, de l’ús de materials reciclats i d’un llarg etcètera que encara ara emprem al temple.
En l’actualitat, la Basílica gestiona a l’any més de 4,5 milions de visitants, celebra més de 20 actes culturals i 60 misses, i treballa en més de 25 fronts d’obra diferents; i tot això conviu alhora en un mateix espai. Aquesta circumstància seria complicada de combinar, però és possible gràcies a la innovació, la creativitat i la tecnologia que ens va llegar Gaudí. Amb ella, aconseguim molts avantatges.
Un d’ells és la precisió en l’obra que ens atorga el fet de treballar amb el sistema anomenat indústria 4.0, amb el qual es controla el procés de muntatge de les diferents peces que formen els panells de les torres centrals que estem construint actualment. Cal recordar que els diferents elements prefabricats amb què es construeix la Sagrada Família s’elaboren al centre de treball que la Basílica té a Gaià, a 80 quilòmetres de Barcelona. El sistema indústria 4.0 consisteix en la utilització d’uns sensors que s’incorporen a les diferents peces de la construcció i amb els quals es controla de forma automàtica el procés de principi a fi, des de l’assecament de les resines fins a la temperatura adequada (8 hores a 22 °C i 24 hores a 40 °C), passant per la duresa i tensió del tesat de les barres d’acer que porta el conjunt.
Una altra tecnologia que s’empra al temple i amb la qual guanyem en immediatesa és la realitat virtual. Actualment, la Sagrada Família recorre als sistemes més avançats del món per ajudar l’equip d’arquitectes que treballen amb els dissenys finals del projecte de Gaudí, de manera que el model que desenvolupen en un moment determinat s’envia a les ulleres de realitat virtual: el sistema que s’utilitza permet fer una recreació virtual del model 3D sobre el qual està treballant l’arquitecte, i aquest es pot visualitzar en les ulleres de realitat virtual en menys de dos minuts. D’aquesta manera l’arquitecte pot comprovar d’una forma ràpida el volum, la geometria, la textura o la incidència de la llum sobre l’element que està dissenyant, i això li permet prendre decisions de forma ràpida i segura.
Aquests són solament dos dels exemples de l’ús a la Sagrada Família d’una tecnologia que ens està permetent que el 2026 es pugui fer realitat el somni d’Antoni Gaudí. La seva utilització, a més, ens ha valgut la concessió d’un premi en la passada 24a edició de la Nit de les Telecomunicacions, on es va reconèixer la innovació, la creativitat i la tecnologia aplicada a la construcció i gestió del temple. Amb motiu d’aquesta distinció, vam resumir en un vídeo les diferents tecnologies que emprem a la Sagrada Família, i que ens ajuden a compatibilitzar l’obra amb els actes culturals i les celebracions religioses. Feu clic al play i descobriu-les!