Els terminals dels frontons de l’absis: els fruits de la Mare de Déu

La torre de la Mare de Déu, a l’absis del temple, fa actualment 110,65 metres d’alçària dels 138 que tindrà en estar finalitzada. Té col·locats divuit nivells de panells de pedra tesada i està a punt d’encarar la construcció del seu terminal. De manera paral·lela, s’han de finalitzar la resta de petits elements d’aquesta part del temple que han quedat pendents durant el creixement de la torre. És el cas dels coronaments dels frontons de l’absis.

En els pròxims mesos es col·locaran aquests coronaments i aprofitant aquesta actuació, us donem tots els detalls d’aquests elements.

 

A les parts altes de la façana de l’absis, Gaudí va situar diverses plantes, disposades en una mena de barana, que formen com un jardí al voltant de la torre de la Mare de Déu. I són precisament els seus fruits els que es col·locaran  al capdamunt dels frontons de l’absis. El fet que hi hagi aquesta relació entre plantes i fruits no és, en qualsevol cas, exclusiva d’aquesta part de la Basílica: també als frontons que emmarquen els finestrals de les naus laterals hi veiem fulles d’arbres i, al damunt, paneres amb els seus fruits.

En aquesta barana de l’absis, veiem representades fulles de, entre altres, xiprer, roser, palmeres i oliveres. Tots aquests arbres i plantes apareixen a la Proclama de la Saviesa, al llibre bíblic de Siràcida o Eclesiàstic, capítol 24 (9-19). Aquest text, molt popular en temps de Gaudí, era llegit en la tercera lliçó de matines del petit ofici de la Mare de Déu. És per això que Gaudí va fer aquesta tria i també és per això que ara s’han escollit els fruits d’aquestes plantes, que són dins d’una panera feta per les fulles de les plantes o arbres de l’esmentat text.

De les plantes que hi ha representades a la barana, s’han escollit els fruits comestibles, fruits que, a la Proclama de la Saviesa, la Mare de Déu ens ofereix. D’aquesta manera, començant pel cantó de la façana del Naixement, els primers fruits que hi haurà seran els gavarrons, és a dir, el fruit del roser silvestre. Després, hi haurà una panera de cínamoms, el fruit de l’arbre del paradís, l’olivera de Bohèmia o olivera argentada. La panera que se situa al finestral central, i que coincideix amb l’eix del temple, és la dels dàtils, fruit que fa referència a les fulles de palma que hi ha just en aquesta posició. La següent és la panera d’olives que s’ha col·locat ara, per les branques d’olivera que hi ha, i la darrera, ja tocant al costat de la façana de la Passió, és una panera de raïm.

Les escultures, obra de l’equip d’artistes del temple, són de granit, com els frontons. Tot i que les seves dimensions varien en funció del fruit, pesen entre 2 i 2,5 tones i fan aproximadament 2 metres d’alçària, 1,30 metres d’amplada i 1,10 metres de fondària.

 

ELS FRUITS AL VOLTANT DE LES NAUS

Gaudí, com ja hem explicat en anteriors ocasions, va fer evolucionar el projecte original, neogòtic, cap a un més modern, fruit de la geometria reglada. I aquest canvi es pot veure als finestrals del temple: a partir del nivell de cantoria, l’arquitecte dissenya un finestral modern, amb una rosassa el·líptica, poc habitual a les catedrals. Un frontó triangular emmarca cada finestral i conté fulles corresponents a arbres fruiters. Coronant aquests frontons, com hem dit, hi ha una panera amb els seus fruits.

Les fruites escollides representen, simbòlicament, els fruits de les bones obres. Gaudí va voler ordenar-les segons el curs natural de les temporades en què són característiques. Així, al costat de Naixement, mirant a llevant i a l’inici del dia, hi ha els fruits de la primavera. Aquí hi podem veure les nespres, les cireres, les prunes, els préssecs i les peres. Al costat de la façana de la Passió, trobem les pomes, les ametlles, les figues, els caquis i les castanyes, que miren cap a ponent, és a dir, el final del dia, que representa també la finalització de l’any. Les darreres paneres d’aquesta cota ja són als finestrals del transsepte: al costat mar veiem les taronges i al costat muntanya, les magranes, totes elles fruites de la tardor.

A la nau central hi trobem un nivell superior de terminals dels frontons, situats a una cota de 60 metres. Aquí hi ha les ofrenes eucarístiques: el pa i el vi. El pa és aixecat per damunt d’un ram d’espigues de blat, fent referència també a la collita que l’origina, i que té algun toc de vermell en representació de les roselles que sovint es veuen als camps de blat. El calze del vi s’aixeca per damunt d’un gotim de raïm. El pa i vi es van alternant en finestrals successius, tot i que, en el cas del calze del vi no hi ha repetició, sinó que s’alternen les diferents varietats de raïm: el negre, el blanc i el moscatell.

 

Comentaris

 1. Molt bon dia !
  Sóc Jaume Marco, seguidor i subscrit en aquest blog, i volia preguntar-vos si es pot visitar, lliurement, o be amb algun tipus d’autorització, el “punt 0” a les Borges Blanques ?
  D’avant mà agraït, si rebo resposta al meu mail…. jaumavi@gmail.com

  Salutacions ben cordials. Jaume

  1. Hola Jaume,
   ho lamentem però en aquest moment no és possible. Fem arribar el teu comentari al departament corresponent.

   Gràcies pel teu interès i salutacions!

 2. Buenas tardes : La Torre de Jesus, están ahora colocando el NIVEL 6 , es cierto,
  Que altura tienen las piezas de cada nivel. ?
  Cuantos niveles mas faltan para coronar la base de esta torre ?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *