El nucli del cimbori central: una torre dins d’una torre

El fet que la torre de Jesucrist sigui accessible, tal com volia Gaudí, implica l’existència d’unes escales i un ascensor que transformen totalment la percepció de l’interior d’aquest cimbori perquè omple un espai que, per tradició, hauria de ser buit. En el cas de la torre de la Mare de Déu, a l’interior s’ha assolit un espai més cupular, tot i que hi ha una lluerna grandiosa i altíssima, però el cimbori de Jesucrist ha estat concebut de manera diferent des de l’inici. I és que s’havia de tenir present que el nucli que formen escales i ascensor és el camí que, en travessar la creació de l’univers, la veritat palpable, ens condueix a la creu, la vida eterna. Aquesta descripció evidencia que aquest nucli era necessari no només des d’un punt de vista funcional, sinó també simbòlic, per construir la sentència de Jesús que dona sentit al conjunt: «Jo soc el camí, la veritat i la vida».

 

UN MUR DE PEDRA BLANCA, ESCALES DE CARGOL I UN ASCENSOR DE VIDRE

Quan hom arribi a l’interior de la torre de Jesucrist, després d’haver creuat els ponts des de les torres dels Evangelistes, veurà que hi ha una torre a dins de la torre amb una base circular suficientment ampla com perquè dins hi càpiga una escala de cargol amb un ascensor.

El mur que conforma aquesta torre interior és de pedra blanca, en concret de granit Blanco cristal, i s’obre a la part superior. Tot ell és foradat amb obertures en forma de rombes que es fan més grans a la part alta; allí es crea una mena de corona de dotze puntes que connecten el nucli amb la torre, de manera que s’estableix una estructura de lligam entre el nucli i els panells.

Com a conseqüència d’aquesta obertura, l’escala va separant-se de l’ascensor amb l’altura i, en el darrer terç del nucli, aquests dos elements ja no es toquen. Després de plantejar que els graons d’aquest tram fossin volats, vam acabar fent volats els de tota l’escala, cosa que va permetre fer l’ascensor de vidre, ja que no havia de rebre el pes de cap graó. El mur del nucli, en canvi, sí que suporta el pes dels graons, i això va portar a fer-lo amb la tècnica de la pedra tesada, emprada als panells exteriors de la torre. L’escala també és feta amb pedra tesada, però, en ser de cargol, en resulta un tesat realment singular.

Per últim, a la part baixa d’aquest nucli de pedra es formen quatre grans pilars que deixen entremig quatre grans obertures amb forma d’arcs de diferents alçàries, segons el perfil ascendent de l’escala, i que permeten l’accés a l’interior, on hi ha l’escala i l’ascensor.

 

EL RECORREGUT

En un primer nivell hi haurà la Sala Creuer, una gran sala circular amb grades i amb unes voltes a 15 metres. Aquesta sala està situada just a sota de la torre de Jesucrist, a la cota de 65 metres sobre el pla de temple, i no és pròpiament un espai de cimbori, sinó de golfa que funciona, més aviat, com un espai de recepció de visitants molt bonic. Des d’aquest nivell es podrà comunicar amb el cimbori de la Mare de Déu i admirar la puresa del blanc tan singular d’aquesta torre.

El següent nivell permetrà arribar a la cota de 85 metres sobre el pla del temple de l’interior de la torre de Jesús. Després, però, encara es podrà pujar més amunt amb l’ascensor, fins als 138 metres, i continuar a peu un pis més fins als 144 metres, on hi haurà la plataforma, una estructura que suporta l’ascensor de vidre, just a l’alçària on hi ha el lligam estructural entre nucli i panells. Des d’aquella posició, mirant de nou cap amunt, es podran veure 20 metres més de l’interior de la creu. Aleshores, el visitant podrà escollir entre baixar a peu els 60 metres, o fer-ho de nou en ascensor. Tanmateix, els que ho facin a peu podran admirar de prop el gran mural cupular de la creació que hi haurà per tot l’interior del nucli i veure’l amb molt més detall. Serà una visió molt diferent de la que es tindrà des de baix, més de conjunt. Al mateix temps, el visitant tindrà vistes de la ciutat de Barcelona a través de les finestres triangulars de la torre.

Finalment, hi haurà un últim accés superior que permetrà arribar als braços de la creu a 165 metres d’alçària, tot i que, per qüestions d’aforament, hi haurà importants restriccions quant a les visites en aquest espai. En qualsevol cas, aquest darrer camí cap a la creu es farà a peu per posar en evidència el sacrifici i l’esforç necessari per assolir el darrer objectiu.

 

Comentaris

  1. Hola Josep,
   gràcies pel teu interès. Les lluernes de la volta de la sala del creuer donen a una planta tècnica que hi ha a 81 m, just a sota de la planta pública de 85 m on el visitant accedirà pels ponts dels evangelistes.

   Aquestes lluernes seran il·luminades artificialment des d’aquest espai.
   Salutacions

   1. Gràcies per les excel·lents explicacions tècniques.

    Llegeixo a diferents llocs que hi ha 6 cimboris. Quins són?.
    Intueixo que damunt de les voltes hiperbòliques hi deu haver una altra planta abans d’arribar al sostre exterior. M’equivoco?

 1. Ara mateix he enviat un comentari demanant quins són els sis cimboris.
  M’ha confós el nom cimbori amb el de torre.
  per tant deuen ser : els quatre dels evangelistes, el de Jesucrist, el de la Verge Maria, si no m’equivoco.
  Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *