Amb l’inici del nou any, l’activitat retorna a la Sagrada Família amb força. Els últims dotze mesos han estat intensos i s’han assolit diferents fites, tal com vam explicar en un article anterior. Potser la més simbòlica ha estat el fet que les torres centrals, en construcció des del 2016, hagin superat les torres campanars de la façana del Naixement, el perfil icònic de la Sagrada Família durant els últims cent anys i on hi ha l’única torre del temple que Gaudí va poder veure acabada, la de Bernabé, situada a la banda mar d’aquesta façana, finalitzada el 1925. Aquest nou any, les torres centrals també superaran les torres de la façana de la Passió, de manera que la Basílica tindrà, definitivament, un nou perfil. Aquest canvi històric, en qualsevol cas, vindrà acompanyat d’altres avenços, tant a l’obra com en el desenvolupament de diferents projectes que ens apropen cap a intervencions que tindran lloc al temple en els anys vinents. Descobriu tot el que passarà durant el 2020 a la Sagrada Família!
1- LES TORRES CENTRALS PUJARAN FINS ALS 130,67 METRES
Tot i que durant el 2020 el ritme de l’activitat a les torres centrals serà lleugerament menor al d’anys anteriors, aquestes continuaran sent les grans protagonistes de l’evolució del temple. Així, està previst que la torre de Jesucrist, que una vegada finalitzada farà 172,50 metres, creixi aquest any del cinquè nivell, amb el qual va tancar el 2019, fins al novè. D’aquesta manera, el cimbori central passarà dels 111,78 metres als 130,67. En el cas de la torre de la Mare de Déu, que, amb 138 metres, serà la segona més alta del temple, creixerà un nivell més aquest any i passarà del divuitè al dinovè, amb la qual cosa pujarà dels 110,65 metres amb què inicia el 2020 fins als 112,48 amb què el tancarà. La importància d’aquests nous panells va més enllà del creixement en alçària de la torre, ja que formen part del terminal que la coronarà. Per la seva banda, les torres dels Evangelistes, que van acabar el 2019 amb una alçària de 106,14 i 108,18 metres, en funció de si arribaven al desè o onzè nivell, pujaran fins als 110,54 metres dels 135 que faran en estar finalitzades, en veure col·locat el dotzè nivell dels tretze que tindran. D’aquesta manera, les torres dels Evangelistes pujaran aquest any fins a l’últim nivell de panells, ja que, com en el cas de Maria, el tretzè és un nivell especial en formar part del terminal.
2- ELS TERMINALS: ENTRE EL MUNTATGE I L’APROVACIÓ DEL PROJECTE EXECUTIU
La previsió en l’evolució de les obres fixa en el 2022 l’any en què les torres centrals de la Sagrada Família estaran finalitzades. I això inclou els terminals que les coronaran. Els primers que es col·locaran seran, d’acord amb la planificació actual, els de les torres dels Evangelistes, que inclouran el tetramorf, les figures alades amb què la iconografia cristiana els ha representat tradicionalment. Això passarà el 2021. D’aquesta manera, durant aquest nou any, a Galera, el centre de treball extern situat al municipi de Gaià (Bages), es treballarà en el muntatge de l’estructura dels quatre icosaedres que contenen aquests terminals, la construcció dels quals va començar a finals del 2019. Pel que fa als treballs del terminal de la torre de la Mare de Déu, que estarà coronat per una estrella, també començaran durant el 2020, ja que els panells del dinovè nivell, que està previst que es col·loquin durant els pròxims mesos a la torre, formen part del terminal. A Galera, els treballs de la torre de la Mare de Déu se centraran ja de manera exclusiva en aquesta part final; així, a més de l’esmentat nivell de panells, es treballarà en el premuntatge dels primers metres de la corona de dotze estrelles i d’altres elements del terminal. Per últim, el terminal de la torre de Jesucrist, una creu de quatre braços, veurà avançat l’últim dels projectes necessaris per començar la seva construcció, l’executiu. Al llarg del 2020 està previst que es finalitzi i s’acabin de concretar, doncs, els materials i les tècniques constructives necessàries per fer realitat la part més alta de la torre central, que també serà la part més elevada del temple i farà que la Sagrada Família sigui l’edifici més alt de Barcelona.
3- LES COBERTES: TAMBÉ ES TREBALLARÀ A LES SITUADES A 54 METRES
A finals de l’any passat, va començar la construcció de les cobertes de les naus laterals situades a 30 metres, ubicades per sobre de les cantories i de les voltes d’aquest nivell. Però serà durant el 2020 quan aquests treballs agafin embranzida. D’aquesta manera, al llarg dels propers mesos l’obra se centrarà també en aquesta part del temple. Així, de les 40 columnes que tindran aquestes cobertes, durant aquest any se’n col·locaran un total de 32: 16 a la banda de la façana del Naixement i 16 a la banda de la façana de la Passió. Aquest any, a més, també s’iniciaran els treballs a les cobertes de la nau principal, situades a 54 metres. En aquest cas, està previst que es facin els arcs i es col·loqui, a dos trams, la part ceràmica que contindran, ja que cal recordar que les cobertes estaran suportades per voltes ceràmiques de maó de pla. Mentrestant, a Galera es treballarà en la realització dels armats de les voltes dels pisos de la coberta d’aquesta cota.
4- AVENÇOS EN EL PROJECTE DE LA SAGRISTIA DE NAIXEMENT I LA CAPELLA DE L’ASSUMPTA
La finalització de la part arquitectònica del temple es preveu per al 2026. Això significa que, llavors, la Sagrada Família tindrà tots els elements que va preveure Gaudí, alguns dels quals manquen ara com ara. Entre aquests, hi ha la sagristia de la façana del Naixement, situada a la cantonada del costat muntanya d’aquesta façana, i la capella de l’Assumpta, que s’ubicarà a la meitat de la façana de l’absis, al carrer de Provença, la construcció de la qual ha quedat recollida en la documentació presentada a l’Ajuntament de Barcelona recentment i que ha permès que el consistori regularitzés la llicència d’obres el temple. Ambdós elements estaran units per un tram de claustre, encara per fer, ja que Gaudí va plantejar per a la Sagrada Família un claustre a mig camí entre l’interior i l’exterior i, per tant, forma part del perímetre del temple en lloc de rodejar un pati central com és habitual. Durant el 2020, l’Oficina Tècnica de la Sagrada Família treballarà en el projecte bàsic d’aquests tres elements.
5- ES PRESENTARÀ EL PROJECTE BÀSIC DE LA FAÇANA DE LA GLÒRIA
La Sagrada Família va veure començat al llarg del 2019 un nou front d’obra: les obres dels soterranis del Baptisteri, un element que se situarà al lateral de la façana de la Glòria més proper al carrer de Sardenya. Part dels usos que tindran aquests soterranis ja estan definits; la resta es concretarà en un projecte en el qual està treballant-se ara i en el qual també es definiran els usos d’altres espais no litúrgics. La importància de l’inici d’aquestes obres rau en el fet que també és la primera de les tasques de construcció de la façana de la Glòria, ja que aquesta inclourà, d’una banda, l’esmentat Baptisteri i, de l’altra, la capella de la Penitència i del Sagrament, situada a la cantonada entre la façana de la Glòria i la del Naixement. De fet, està previst que a finals del primer trimestre del 2020 es conclogui el projecte bàsic de la façana de la Glòria, que definirà les formes bàsiques de les voltes, les columnes, el nàrtex i les capelles; després, començarà a treballar-se en el projecte executiu de la part arquitectònica que es pot construir segons el que es va fixar al Pla Especial Urbanístic Integral (PEUI) presentat a l’Ajuntament de Barcelona per tal de regularitzar la llicència d’obres.