2019: l’any en què les torres centrals van començar a superar les de la façana del Naixement

El camí que la Sagrada Família ha emprès cap al 2026, any en què està previst que finalitzi la construcció del projecte arquitectònic, ha estat, està i estarà ple de moments històrics. Un d’ells s’ha produït aquest any, que ja és a punt de finalitzar: durant el 2019, les torres centrals han crescut tant que ja han començat a superar l’alçària de les torres campanars que, fins ara, han caracteritzat el perfil del temple. D’aquesta manera, la imatge icònica de la Sagrada Família durant més d’un segle, la de les torres de la façana del Naixement retallades contra el cel, va quedant enrere i va deixant pas a l’aspecte que tindrà el 2022, amb les sis torres centrals enlairades fins als 172,50 metres. Aquesta, però, no ha estat l’única fita del 2019. A punt de tancar aquest any, és moment de recordar tot el que ha passat a la Sagrada Família en els darrers dotze mesos.

 

1- LES SIS TORRES CENTRALS SUPEREN ELS CENT METRES D’ALÇÀRIA…

La construcció de les torres centrals de la Sagrada Família ha continuat sense treva durant aquest any. Així, la torre de Jesucrist va començar el 2019 amb un nivell de panells col·locat i una alçària de 90,86 metres, i acaba l’any amb cinc nivells posats i una alçària de 111,78 metres; les torres dels Evangelistes van iniciar-lo amb cinc nivells de panells i una alçària de 92,80 metres, i el finalitzaran amb entre deu i onze nivells de panells i una alçària d’entre 106,14 i 108,18 metres; i la torre de la Mare de Déu, que va donar la benvinguda al 2019 amb catorze nivells de panells i una alçària de 102,30 metres, l’acomiadarà amb divuit nivells completats i una alçària de 110,65 metres. Aquesta torre va ser la primera de les sis torres centrals que va començar a créixer, el desembre del 2016, i la primera a superar els cent metres, una alçària que durant el 2019 han assolit les altres torres centrals. També ha estat la primera a veure col·locats els panells de l’últim nivell que la conforma, ja que, tot i que té un dinovè nivell, els seus panells són especials perquè formen part del terminal que la coronarà.

 

2- … I COMENCEN A CONFIGURAR UN NOU PERFIL DEL TEMPLE

La importància del creixement de les torres centrals experimentat al llarg del 2019, tanmateix, va més enllà de les dades que s’han esmentat. I és que, amb les alçàries a què els cimboris arriben ja, aquestes torres superen els campanars de la façana del Naixement, que fan 107,50 metres en el cas de les torres més altes, les situades als extrems, i, fins i tot, són més altes també que les torres campanars laterals de la façana de la Passió, que arriben fins als 102 metres. Per superar totalment les torres campanars construïdes fins ara, caldrà passar els 112 metres a què arriben les torres centrals de la façana de la Passió, una circumstància que s’assolirà amb el nivell tretzè de les torres dels Evangelistes, amb el dinovè de la torre de la Mare de Déu i amb el sisè de la torre de Jesucrist. Les alçàries assolides durant aquest any, doncs, impliquen que la silueta que s’ha identificat amb la Sagrada Família durant més de cent anys està començant a canviar i a veure’s completada amb les torres centrals, que, quan estiguin finalitzades, faran de la Basílica l’edifici més alt de Barcelona.

 

3- MÉS ENLLÀ DELS PANELLS: L’INTERIOR DE LES TORRES I ELS TERMINALS

El creixement en alçària no ha estat l’únic avenç que han experimentat les torres centrals durant el 2019. De fet, durant aquest any hem pogut conèixer com seran els terminals que coronaran les torres dels Evangelistes. Va ser durant les jornades de Portes Obertes quan es va desvelar el projecte per a aquests terminals, que combinen arquitectura, escultura i simbologia. Així, entre altres qüestions, es va donar a conèixer que els terminals faran 22,50 metres, una alçària similar a la d’un edifici de cinc plantes del barri de l’Eixample barceloní, i una cinquena part de l’alçària total de les torres. La construcció d’aquests terminals, la col·locació dels quals està prevista per al 2021, ja ha començat. Les primeres tasques s’han centrat en els icosaedres que se situen a la part central, entre la base i la representació del tetramorf.

Al marge d’aquestes torres, els treballs en les torres de Jesucrist i de la Mare de Déu també han anat més enllà dels panells de pedra tesada: en el cas de la primera, el març, es va començar a construir l’escala i el nucli interior, mentre que en el cas del cimbori de la Mare de Déu s’ha completat la lluerna que hi ha a l’interior.

 

4- S’INICIEN LES OBRES DELS SOTERRANIS DEL BAPTISTERI I LES COBERTES DE LA NAU LATERAL

Els treballs a la Basílica durant el 2019 també han anat més enllà de les torres centrals. Així, a finals de setembre s’han iniciat les obres dels soterranis del baptisteri, que s’ubicaran al lateral de la façana de la Glòria més proper al carrer de Sardenya. Es tracta de dos soterranis situats per sota del nivell del carrer de Mallorca en què s’ubicaran diversos serveis. La importància de l’inici d’aquestes feines rau en el fet que suposa també l’inici del conjunt de tasques de la construcció de la façana de la Glòria, que inclourà el baptisteri i la capella de la Penitència i del Sagrament.

D’altra banda, aquest mes de desembre han començat les primeres feines del projecte de les cobertes de les naus laterals, situades a 30 metres, per sobre de les cantories i de les voltes d’aquest nivell, i que agafaran embranzida a partir del proper any.

 

5- LA LLICÈNCIA D’OBRES DEL TEMPLE, REGULARITZADA 137 ANYS DESPRÉS

El 24 de juliol del 2019 passarà a la història de la Sagrada Família com el dia en què es va regularitzar, definitivament, la llicència d’obres que el temple va sol·licitar el 1885, tres anys després d’haver-se iniciat les obres. Aquell dia, l’Ajuntament de Barcelona la va entregar, de manera formal, al president delegat de la Junta Constructora del temple, Esteve Camps, en un acte públic que va posar punt final a dos anys de treball conjunt entre l’Ajuntament i la Basílica. Prèviament, el Consistori havia aprovat el Pla Especial Urbanístic Integral (PEUI) i una modificació del Pla General Metropolità (PGM), on s’estableixen els paràmetres urbanístics del temple, que permet la construcció de la capella de l’Assumpta darrere de l’absis. El Pla Especial va ser aprovat per l’Ajuntament de Barcelona a finals de febrer, i, el passat mes de juny, el Consistori va concedir-ne la llicència. Queda per a un futur Pla Especial l’execució de la meitat del projecte del nàrtex de la façana de la Glòria, el que queda més enllà de la vertical de la vorera.

Comentaris

  1. Es un orgull treballar en aquesta meravellosa obra d’ en Gaudi.
    Passen els anys, ja en son 21 treballant a la Basilica, i vaig amb la mateixa il-lusió que primer dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *